“Laat mijn broer geen boodschappenbriefje opstellen”

16 september 2015

Helma en FransSinds 2011 verblijft de broer van Helma Neppérus bij de Stichting Anton Constandse, locatie Van Campenvaart. Enkele jaren daarvoor werd bij haar 68-jarige broer Frans een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) vastgesteld. Helma en Frans groeiden op in een tijd waarin nog niet veel bekend was over autisme, waardoor de signalen bij Frans niet herkend werden.

Helma: “Frans ging vroeger net als mijn zus en ik gewoon naar school en behaalde uiteindelijk zijn diploma’s. Af en toe werd hij geholpen door zijn klasgenoten. Wat opviel was dat Frans vroeger vaak in de problemen zat; er was regelmatig wel iets aan de hand. Frans werd bijvoorbeeld snel boos, zeker wanneer zijn regelmaat doorbroken werd. Dit viel echter niet op, omdat er in die tijd nog weinig bekend was over autisme.”

“Pas een aantal jaar geleden werd bij Frans een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) vastgesteld. Frans leidde een normaal leven en woonde zelfstandig. Net als vroeger had hij ook nu nog regelmatig problemen, bijvoorbeeld met zijn buren. Nadat bekend werd dat Frans autistisch was, heeft hij nog een paar jaar zelfstandig gewoond. Wel kreeg hij thuis begeleiding.  In 2011 besloten we dat Frans meer regelmaat nodig had, iets wat hij bij de locatie Van Campenvaart vond.”

“Van Campenvaart is geen hotel. Frans doet bijvoorbeeld zelf zijn boodschappen, maar je moest hem in het begin niet zelf het boodschappenbriefje op laten stellen. Ik vind het goed dat de dagelijkse dingen in stand worden gehouden. Hierdoor ontwikkelen de bewoners zich en zie je vooruitgang. Ook het onderhouden van contact met de buurt vind ik belangrijk. Dit moeten de bewoners en begeleiders vooral blijven doen. ”

“Wat ik plezierig vind, is dat je iemand aan kunt spreken die betrokken is bij de begeleiding van mijn broer. In het begin toen Frans bij Van Campenvaart kwam wonen was het minder duidelijk wie contactpersoon was. Nu is Laura zijn vaste begeleider. Laura houdt mij regelmatig op de hoogte over hoe het met Frans gaat. Andersom kan ik haar ook gemakkelijk bereiken als ik een vraag heb. Ik vind het goed dat ik iemand aan kan spreken die nauw betrokken is bij mijn broer.”

Onder de Paraplu

In aflevering 8 van de tv-serie Onder de Paraplu van Omroep West krijgt u een inkijkje in het dagelijks leven van locatie Van Campenvaart, waarin bewoner Tiemen wordt gevolgd. Ook Frans is in deze aflevering te zien. U kunt de aflevering via ons YouTubekanaal terug kijken.

Van Campenvaart

‘Het huisje op de Van Campenvaart voelt als een campinghuisje, alleen dan in de natuur met veel water en dieren.’
-Bewoner Van Campenvaart-

> Locatie bekijken < Alle locaties