array(4) { [0]=> string(73) "http://stichtingantonconstandse.nl/app/uploads/2017/02/Emma_1-600x581.jpg" [1]=> int(600) [2]=> int(581) [3]=> bool(true) }
Verhaal | 28/2/2017

Emma – spo’er ambulant

“Werken met mensen die als gevolg van psychische aandoeningen zijn vastgelopen in hun leven, geeft veel voldoening. Voor je cliënten, maar ook voor jezelf.

Ik werk in totaal 7,5 jaar bij de Stichting Anton Constandse. Daarvoor werkte ik buiten de geestelijke gezondheidszorg, als manager. Maar de psychiatrie vind ik vele malen interessanter. Sinds vorig jaar juni ben ik aan de slag in de ambulante tak van de stichting.

Het is heel mooi, maar ook zwaar werk. Als je daar geen enthousiasme voor kan opbrengen, kost het je te veel energie. Ik merk dat ik er juist energie van krijg. Ik werk met zeer diverse mensen, de jongste is 19, de oudste 67 en ze hebben allerlei verschillende soorten diagnoses. Omdat ik ambulant werk, ben ik het grootste deel van mijn tijd op pad om cliënten te bezoeken. Het belangrijkste instrument dat ik meeneem in mijn werk, ben ikzelf. Ik merk dat ik veel kan betekenen voor mijn cliënten door oprecht en respectvol te zijn, goed te luisteren en met hen mee te denken over hun volgende stap. Het gaat vaak om mensen die niet meer geloven in zichzelf. Als het lukt om ze weer krachtiger te maken, meer vertrouwen te laten krijgen, dan is er al enorm veel bereikt. Wanneer iemand tegen mij zegt: ‘Dankzij jouw hulp kan ik me weer oma voelen, genieten van mijn kleinkinderen’… dat is geweldig! Ik vind het zo mooi dat ik met hen mag optrekken en hen mag ondersteunen. Het gaat erom dat ik hen een handje help, want het grootste deel doen zij zelf.”